SI KECILKU BATUK!!! APA PERLU ANDA LAKUKAN???

Bila si kecil anda batuk...bukan sahaja mereka akan meragam..tapi siap pakej tak nak makan, kurang tidur & macam-macam lagi. Sebagai ibu apa yang perlu anda lakukan ketika anda batuk??? berikut merupakan antara panduan untuk anda lakukan rawatan ketika si kecil anda batuk.

BATUK BERKAHAK

Sekiranya anak anda batuk berkahak, anda perlu terlungkupkan anak di pangkuan. Kemudian tepuk-tepuk bahagian belakang badannya supaya kahaknya dapat mengalir keluar. Ingat jangan sesekali berikan ubat-ubatan yang menyekat batuk kerana ia akan meningkatkan risiko jangkitan sekiranya kahak itu tidak keluar.


BATUK MALAM

Jika anak anda kerap batuk pada waktu malam, baringkan anak anda dengan menggunakan bantal yang tinggi dalam keadaan kepala & bahunya tersandar pada bantal. Kedudukan sebegini dapat menghindari cecair dari hidung turun ke tekak sehingga kebahagian belakang tekak yang boleh menyebabkan batuk.


TEKAK GATAL

Bagi melegakan masalah tekak gatal, anda boleh berikan anak anda air limau panas yang diletakkan dengan sedikit madu. Pastikan anak anda minum banyak air agar kahaknya cair & mudah keluar.


BATUK SEHINGGA SUKAR BERNAFAS

Sekiranya batuk anak anda berbunyi keras, bantu anak anda bernafas dengan lebih lega dengan melakukan pengewapan sekitar 20 minit. Ia boleh dilakukan dengan air panas di dalam besen @ sekiranya mempunyai tab mandi sehingga bilik air penuh dengan wap air panas.


BILA HARUS BERTEMU DOKTOR???

  • Batuk tidak reda setelah 3 ke 4 hari
  • Bila tidur malam anak anda terganggu
  • Terdapat benda asing ditekak yang tidak dapat dikeluarkan walaupun dengan batuk yang kuat
  • Batuk yang disertai dengan bunyi desah
  • Batuk yang mengeluarkan darah
  • Mengalami kesukaran bernafas sehingga bibir, wajah & lidah berwarna biru.

Sumber : Mingguan Wanita (Bil 1581/ Mac 2014)

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Saya merupakan Pengedar Sah Shaklee anda
Sebarang pertanyaan mengenai produk Shaklee boleh Email : julaizaharun@gmail.com
Call/SMS/WhatsApp 017 9291087 @ 012 9950402
SID 1042062
Johor Bahru
 

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

up