APA ITU ALFALFA???


Apa itu Alfalfa???

Alfalfa merupakan tanaman yang dikenali memiliki pelbagai manfaat kesihatan. Alfalfa (Medicago Sativa) termasuk dalam keluarga kacang-kacangan. Tanaman ini dapat tumbuh sehingga satu meter & memiliki bunga kecil berwarna unggu.
Tanaman Alfalfa memiliki sistem akar yang sangat dalam, sehingga mencapai 4.5 meter. Oleh kerana Alfalfa mempunyai sistem akar yang sangat dalam, tanaman ini mempunyai ketahanan kekeringan yang tinggi.
Dipercayai juga oleh kerana mempunyai sistem akar yang dalam membuatkan alfalfa dapat menyerap mineral yang tidak terdapat dipermukaan tanah. 

Hal ini membuatkan tanaman ini sungguh istimewa sehingga dinamakan sebagai ALFALFA oleh orang arab yang bermaksud sebagai 'Ayah dari tanaman'. Orang arab mendapati kuda-kuda mereka menjadi kuat & segar kerana telah lama memakan Alfalfa.

Alfalfa juga telah digunakan dalam perubatan tradisional cina & ayurveda. 

FUNGSI ALFALFA
  1. Terkenal dapat merawat 3A : Asthma, Alergi & Arthritis
  2. Berkhasiat untuk membantu masalah : penyakit usus (colon disoder), buah pinggang, kencing manis, melawaskan usus, ulser, fluid retention (sembab), kurang selera.
  3. Mengandungi 8 enzim yang boleh membantu masalah : Penghadaman, pencernaan, flatulence, abdominal discomfort dikalangan orang dewasa.
  4. Kaya dengan klorofil yang dapat membantu masalah : Gastrik, penyakit kulit (eczema), kurang darah (Anemia), sembelit, badan, nafas & kaki berbau.
  5. Promotes pituitary Gland Fuction
  6. Meneutralkan asid dalam badan (Alkalize the body & detorities the body especially the liver)
  7. Merawat masalah keputihan dikalangan wanita. Berfungsi seperti kacip fatimah, makan ia turut membantu dalam 'hubungan suami isteri' (enhance libido). Malah, ada juga yang mengaitkan ia turut membantu pembesaran payudara.
  8. As a Galactagouge. Amat bagus diambil oleh ibu-ibu yang menyusukan anak, kerana ia bersifat merangsang & menambah pengeluaran susu.
Sebarang pertanyaan boleh Email : julaizaharun@gmail.com
Call/SMS/WhatsApp 017 9291087 @ 017 9950402 
SID 1042062
Johor Bahru

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

up