RESEPI GULAI LEMAK PEKAT IKAN TENGGIRI

As salam..hi..first time ni nak share resepi..heheh..harap ok la mana lah tau kot-kot ada yang pening nak cari resepi untuk berbuka kan..actually resepi ni MIL saya yang punya saya bagi adjust sikit...hehehe..kalau ikutkan baru 2 hari lepas buat..tapi ni request dari anak nak makan ikan kari katanya...rupa je macam kari tapi bukan kari..hehehe..bahan-bahan pun senang je yang memang dah ada...selamat mencuba korang..:)




Bahan-bahan

1. Ikan tenggiri 2 keping - digoreng
2. Halia - sebesar ibu jari (ditumbuk)
3. Bawang merah - 4 biji (ditumbuk)
4. Bawang putih - seulas (ditumbuk)
5. Serai - sebatang ( diketuk)
6. Cili boh - 2 sudu
7. Bawang besar (kisar) - 2 sudu
8. Cili padi + kunyit hidup (kisar) - 1 sudu kecil (nak pedas letak banyak)
9. Santan segar - RM 1
10. Daun kesum
11. Bunga kantan (kalau ada)
12. Tomato - 1 biji (potong 4)
13. Bawang besar (warna putih tu) - potong bulat
14. Asam keping - sekeping
15. Garam

Cara- cara

1. Goreng ikan dulu jangan garing sangat sederhana je.
2. Tumis serai, bahan-bahan yang di tumbuk & bawang kisar tadi tadi sampai naik bau.
3. Masuk kan cili boh & cili padi + kunyit hidup tadi (tak de kunyit hidup, kunyit serbuk pun boleh). Tumis semua sampai garing & naik bau...garing ye bukan hangit.
4. Masukkan santan & air (air dalam 1 mangkuk)..biar menggelegak, nampak dah pekat sikit masukkan ikan yang sudah digoreng tadi. Daun kesum & bungan kantan boleh masuk sekali.
5. Dah agak-agak pekat macam kari tu korang boleh masuk bawang & tomato..oppss jangan lupa garam ye...ok dah siap...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

up